Beeldend werk: Jasmijn Mook

Afgelopen twee weken werkten de eerstejaars studenten Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van ArtEZ hogeschool voor de kunsten op locatie bij de Grote Voort van de Co in Zwolle. De LABweek stond in het teken van experimenteren en ontdekken. Naast dat de studenten beeldend werk hebben gemaakt onder begeleiding van docenten en gastdocenten, volgden de studenten ook een aantal workshops over protest binnen de kunst.

Sammy-Jo Roelofs, studente DBKV, over haar invulling van de LABweek: ‘Wij doen een opleiding tot docent. Wanneer ik straks voor de klas sta, wil ik veilig mijn beelden en mening kunnen delen om uitleg te geven aan de leerlingen. Het werk dat ik tijdens de LABweek heb gemaakt, gaat over vrijheid van meningsuiting.’ [bekijk hier haar beeldend werk]

Het beeldend werk van Jasmijn Mook, studente DBKV, zie foto hierboven, richt zich op desinfecteren. ‘Het is iets waar wij als mens tegenwoordig dagelijks mee te maken hebben, maar wat desinfecteren we eigenlijk? Iets wat niet zichtbaar is met het blote oog, maar toch is.’


De opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van ArtEZ hogeschool voor de kunsten leidt mensen op tot deskundige, inspirerende en betrokken docenten die goed kan lesgeven, vernieuwingen in het vak volgt, ondernemend is en zelf beeldend en artistiek bekwaam is. Normaal gesproken werken de eerstejaars studenten tijdens de LABweek – een week vol experiment, beeldend onderzoek, presentatie en reflectie – op de academie aan de ArtEZ Academie voor Art & Design aan de Rhijnvis Feitlaan, vlak buiten de stadsgracht van Zwolle.

Helaas gooide het coronavirus roet in het eten, waardoor de studenten niet met de hele klas samen konden komen en de studenten noodgedwongen aan het werk moesten op een andere vele malen grotere locatie. Dit bracht het docententeam van ArtEZ DBKV al snel bij een van onze hotspots: de Grote Voort. Kennis wordt gedeeld, innovatieve producten en diensten worden gecreëerd en de locatie ademt ondernemerschap. Kortom: het recept voor een inspirerende locatie voor de LABweek van de studenten.


‘De reacties van de studenten op de LABweek waren erg enthousiast en het was uniek om te zien hoe de studenten in deze weken geïnspireerd zijn geraakt. Mooi dat wij deze LABweek op onze locatie konden faciliteren en alsnog een inspirerende plek voor de studenten, met ook onze prachtige muurschildering, konden bieden’, geeft community manager Bianca van Elp aan.

Wil je meer zien van het beeldend werk van de studenten? Lees verder! En wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van ArtEZ Zwolle? Volg ArtEZ DBKV Zwolle op Instagram!

Tekst en beeld: Charissa van Zwieten en Megan Baarda