Misschien heb je het afgelopen zaterdagavond wel gezien. Schilder en Co-worker Wiebe Brandsema schitterde in het programma Sterren op het doek van omroep Max. In de uitzending van afgelopen zaterdag mocht Wiebe niemand minder dan Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema portretteren. Wij waren natuurlijk razend benieuwd hoe hij dit vond en dus vroegen wij hem een aantal vragen.

Hoe heb je je voorbereid en hoe heb je het hele proces ervaren?
De eerste opname dag, de zogenaamde poseersessie in Amsterdam, was spannend. Je hebt geen idee wie de gast wordt, en het tekenen van een live model is erg moeilijk. Maar het hele productieteam en presentator Eus waren erg relaxed, dus dat hielp. Van echte tijdsdruk had ik ook geen last, ik had veel tijd om het doek te maken (zo’n twee maand). Ik wist dat de deadline 20 september was, dus daar kon ik rustig naar toe werken. Ik had ook duidelijk in mijn hoofd wat ik wilde. Ik heb vele avonden hier in Co met de muziek aan zitten schilderen. Echt heerlijk.

 

Is jouw deelname aan Sterren op het doek wat je er van verwacht had?
Ik wist echt niet wat ik moest verwachten, maar het viel me erg mee. Het meest druk maakte ik me om de uiteindelijke uitzending van afgelopen zaterdag. Jezelf terugzien met een kritische gast… Ik hield mijn hart vast maar ze hebben er een keurige edit van gemaakt. Femke was erg eerlijk, dat is confronterend maar ook verhelderend. Wat jammer is, is dat mijn schilderij er op tv heel anders uit zag dan in werkelijkheid. Het contrast en kleurgebruik is in het echt zo anders. Femke kon er gelukkig dichtbij komen om te zien dat er juist veel detail in verwerkt is. Ze noemde het detail in de ogen en het scheve hangertje wat om haar nek hing. Dat hebben de kijkers niet kunnen zien.

 

Heb je leuke reacties gehad n.a.v. de aflevering van afgelopen zaterdag?
M’n telefoon ontplofte. Heel veel bekenden, maar ook oud-docenten en kennissen van heel vroeger. Erg leuk. Tijdens de uitzending ontving ik al een aanvraag voor een offerte.

 

Wat vond je van de andere schilderijen?
We hadden allemaal een heel eigen stijl. Daar worden we ook op geselecteerd. Ik vind die van Alfredo prachtig gedaan, het meest treffend denk ik ook in houding. Het doek van Brenda was weer symbolisch, de ambtsketting en telefoon in haar hand. Wat wel grappig is, is dat wij allen haar in een rood pak hadden gehesen. Dit had ze aan tijdens de poseersessie.

 

En wat vond je van de keuze van Femke? Begrijp je deze?

Tijdens de onthulling was ze op het eerste moment vooral heel lyrisch over het doek van de andere kunstenaar Alfredo. Het is iets heel erg persoonlijks, wat de een heel mooi vindt, vindt de ander lelijk. Ze wiebelde een beetje in de onderbouwing, maar het is natuurlijk super leuk dat ze uiteindelijk jouw werk kiest. 

Benieuwd naar de schilderijen en welke keuze Femke heeft gemaakt? Bekijk hier de aflevering