In ‘Het verhaal van de maker’ gaat Co langs bij onze creatieve makers. Wat drijft hun om te doen wat ze doen? Wat is het verhaal van de maker? Met deze week: Thijmen en Teuntje van bySoil. Zij proberen de wereld een stukje mooier te maken door circulair te leven.

Hoe is jullie onderneming ontstaan?

Teuntje: Ik heb op het Cibap Decoratie – en restauratieschilder gestudeerd. In het laatste jaar kregen wij opdrachten van opdrachtgevers buiten school. Mijn groepje ging samenwerken met Stichting Kringloop Zwolle. Zij gaven ons de uitdaging om van afval (rubber/glas/textiel/hout) een product te bedenken wat we op de markt konden zetten. Deze afvalstromen zouden anders de verbrandingsoven ingaan. Ik bedacht een krukje. Het was een kubus, gemaakt van houten balken. Aan de bovenkant verwerkte ik textiellappen als zitting. We hadden de branding eromheen ook bedacht. Mensen uit onze omgeving zeiden al snel dat we er een bedrijfsidee van moesten maken. Het had potentie.

Thijmen: ‘Wij zien de schoonheid in ’ouwe meuk’. Je kunt ervoor kiezen om een stoel af te voeren naar de stort, maar wat je misschien niet weet is dat er onder een laagje van max. 3 mm nog geweldig mooi hout zit. Als je deze laag verwijderd kun je de stoel weer als nieuw maken, of er een totaal ander product van maken.

Wat heeft jullie samengebracht?

Teuntje: Thijmen woonde in hetzelfde studentenhuis als een vriend van mij. Daar hadden we het in de keuken wel eens gehad over het opstarten van een bedrijfje. Wij delen dezelfde passies en onze ideeën kregen al snel vorm. Thijmen heeft twee stages in het meubelmaken afgerond en had door de opleiding Creative Business Developer ook digitale skills ontwikkeld, deze zouden goed van pas komen bij het starten van onze eigen onderneming. bySoil is gestart in februari 2021.

Waar komt de naam bySoil vandaan?

Thijmen: De letterlijke vertaling van bySoil is: door de aarde/natuur gemaakt. Wij maken producten die terug de grond in zouden kunnen. Ons doel is om zoveel mogelijk circulair te werken, te recyclen en te upcyclen. Om de natuur zo min mogelijk schade aan te brengen. De naam moest veel dingen omvatten. Wij zijn mensen met grote dromen, en dat moest daar allemaal binnen passen. Ons doel is om van ouwe meuk, nieuwe sexy meubels te maken.

Het rondje van ons logo benadrukt de circulariteit. De cirkel is open omdat klanten producten bij ons binnenbrengen, wij er iets nieuws van maken en het dan opnieuw verkocht wordt. Het komt en het gaat.

Wat maken jullie precies?

Teuntje: Wij geven je de mogelijkheid om je huis compleet circulair in te richten. Van een lamp of kruk, tot aan een borrelplank of tafel. Maar ook aankleding en functionele decoratie. Er ligt ook nog een idee voor een poef/zitzak op de plank. Ideeën genoeg. Wat is dan circulair? Je kunt je afvragen of het normaal is om voor enorm lage prijzen kwalitatief goede meubels te produceren. Dit is wat je nu veel ziet bij grote bedrijven. Vaak word er niet gewerkt met natuurlijke materialen en stoffen gewerkt. Dit kan schadelijk zijn voor mens en natuur.

Thijmen: Onze meubels zijn het tegenovergestelde, 100% circulair. Ons doel is om zo min mogelijk vervuiling te veroorzaken en de voetprint zo klein mogelijk te houden. Hoe wij aan onze materialen komen? Kringloopwinkels, recycling, ingebrachte artikelen.

Laatst kwam er iemand bij ons met een 80 jaar oude tafel. Wij maken er gewoon een nieuwe tafel van. Dit vind ik iets heel moois. Het is ons doel om onze circulaire producten er goed uit te laten zien. Zo hebben wij bijvoorbeeld hele gave lampenkappen van zaagsel gemaakt. Geen geitenwollen sokken spullen, onze producten gaan met de tijd mee.

Wat hopen jullie te bereiken?

Thijmen: Onze baan staat dichtbij wie we zijn en wat we voelen. Ons uiteindelijke doel is het bouwen van een ecodorp. Ik weet wat je nu denkt: een ecodorp is voor hippies, het is er rommelig en het zijn meestal van die aangeklooide hutjes. Zo hoeft het dus niet te zijn. Wij kunnen van tweedehands ‘troep’  mooie meubels bouwen. Ditzelfde zou je ook met huizen kunnen doen. Het lijkt ons gaaf om onze onderneming onderdeel te laten zijn van het ecodorp. Op dit moment is bySoil voor ons het middel om naar onze dromen toe te werken. Zo kunnen wij onze visie op het leven delen.

Teuntje: Wij zijn altijd open, je kunt bij ons binnenlopen en je zou zelfs je eigen meubels kunnen maken en verkopen in onze werkplaats. We willen een soort community opbouwen.

Heeft deze mindset altijd al in jullie hoofd gezeten?

Thijmen: Het is voor ons logisch om een circulair bedrijf te beginnen. Het voelt letterlijk niet goed om het op een andere manier te doen. De mens is zo ver van de natuur geraakt. Natuur is thuis, wij zijn er onderdeel van. Als je waterleiding afgesloten wordt, heb je in Nederland geen drinkwater meer. De zeeën en meren zijn van zichzelf te smerig. We werken met zijn allen om naar de supermarkt te gaan en eten te kopen. Maar je zou juist die tijd ook kunnen besteden aan het verbouwen van je eigen groentes. Dus waar werk je eigenlijk voor?

Het moment waarop ik het meest geniet is wanneer ik op vakantie bij een waterval mijn fles met onvervuild water kan vullen. Zullen we daar met zijn allen naar teruggaan?

Nieuwsgierig geworden naar onze visie? Je vindt alles over ons op bySoil.nl

Wil je meer verhalen lezen? Onder het kopje ‘nieuws’ kun je de vorige verhalen teruglezen!