In het verhaal van de maker gaat Co langs bij onze creatieve makers. Wat drijft hen om te doen wat ze doen? Wat is het verhaal achter de onderneming? Wat is het verhaal van de maker? Willemijn Heldoorn is onze eerste gast en bijt daarmee het spits af!

Wat maak je precies?

Op het Cibap heb ik de opleiding voor Ruimtelijke Vormgeving gevolgd en daarna Fotografie aan de HKU in Utrecht. Toen ik bezig was met het maken van maquettes tijdens mijn studie op het Cibap, kwam ik erachter dat ruimtelijke werken maken iets is waar ik blij van word en wat ik vaker wilde doen. Ik doe dit intuïtief en op gevoel. Foto’s zijn natuurlijk plat en eigenlijk ben ik altijd op zoek geweest naar een spanningsveld tussen 2D en 3D. Ik combineerde het ‘maken’ en ‘fotograferen’ met elkaar, door het werk waar ik op dat moment mee bezig was, op de foto te zetten. Ik kan geen afstand doen van het maken en ben eigenlijk altijd doorgegaan. De keuze voor het ondernemerschap te kiezen voelde voor mij als een logische stap. In het ‘verhaal van de maker’ vertel ik je graag meer!

Als ondernemer maak ik op dit moment autonome fotografie en ruimtelijke werk. Vaak ben ik niet bewust op zoek naar wat ik ga maken, ik kom het tegen wanneer ik bijvoorbeeld aan het wandelen ben. Het bezig zijn “het maken” is iets wat in mijn hoofd altijd doorgaat. Het is een teken dat het goed met me gaat wanneer mijn hoofd constant doorgaat en er nieuwe ideeën ontstaan.

Wat drijft jou?

Het is voor mij vanzelfsprekend dat ik dingen maak, het is waar ik mijn energie uit haal en waar ik blij van word. Tijdens de lockdown zat de wereld dicht, maar ook mijn hoofd. Ik voelde me opgesloten, mijn brein zat op slot. Het bezig zijn “het maken” is iets wat in mijn hoofd altijd doorgaat. Het is een teken dat het goed met me gaat wanneer mijn hoofd constant doorgaat en er nieuwe ideeën ontstaan. Als ik een nieuwe techniek moet leren, om een bepaald idee wat ik heb te realiseren, dan doe ik dat! Ik ga niet mijn idee aanpassen aan een vaardigheid die ik al beheers.

Waarom heb je gekozen voor Co?

Ik was hier al eerder geweest, om foto’s te maken voor Co-worker Sophi Lou. Toen vond ik het makers stukje van de Esdoornstraat al het leukst. Je bent letterlijk omringd door allemaal creatieve makers. Co heeft in Zwolle een bekende naam, dus ik wist dat het een bruisende, inspirerende plek zou zijn waar ik terecht zou komen. Toen mij verteld werd dat er een werkruimte vrij kwam, twijfelde ik geen moment en niet veel later ruilde ik mijn keukentafel in voor een werkbank bij Co.

Ik vind het heel prettig om hier met andere creatieve ondernemers te zijn. Alleen al om af en toe even samen te sparren en te horen dat ik niet de enige ben die soms nog aan het zoeken is. Dat vind ik een fijne gedachte.

Voordeel aan het ondernemerschap

Ik hoop ermee te bereiken dat het mij op den duur veel vrijheid zal geven. Dat is voor mij het doel van ondernemen, en tegelijkertijd ook een groot voordeel. Het zal mij de vrijheid geven om te doen en te maken wat ik wil. Zelf mijn tijd indelen, zelf de regie hebben, eigen baas zijn.

Een paar jaar vooruit…

Op dit moment werk ik nog parttime bij de Sissy-Boy. Op de dagen dat ik niet in de winkel sta, ben ik bezig met mijn eigen onderneming. Ik hoop ernaartoe te kunnen werken om op vaste momenten in mijn werkruimte te zijn. Het liefst steek ik al mijn tijd in mijn eigen werk, want dat is waar ik gelukkig van word. Voor nu ben ik nog niet zo ver.

Ik leg voor mezelf niet vast wat ik ga doen. Het zou kunnen dat ik over een jaar een idee krijg wat heel erg verschilt van het werk waar ik nu mee bezig ben. Ik ben al een jaar bezig met het maken van ruimtelijk werk en voor nu is het iets waar ik mee door wil gaan.

Wat is een tip die je een beginnend ondernemer mee zou willen geven?

Praat met andere ondernemers die binnen hetzelfde straatje vallen als jij. Hoe doet een ander het? Werkt dat ook voor mij? Dit is iets wat mij erg geholpen heeft en waar ik inspiratie uit haal.

Je kunt mensen die je geïnspireerd hebben of waarvan jij denkt te kunnen leren een mailtje sturen. Ga in gesprek, misschien kunnen zij je verder helpen. Veel mensen staan hier voor open. Zij zijn zelf ook ooit begonnen.

Waar kunnen mensen jou of jouw werk terugvinden?

Mocht je meer van mij willen weten dan kun je altijd even een kijkje nemen op mijn website: www.willemijnheldoorn.com

Benieuwd naar andere verhalen? In het verhaal van de maker zijn we bij meerdere C0-workers langs geweest. Kijk in ons nieuwsoverzicht!