In het verhaal van de maker gaat Co langs bij onze creatieve makers. Wat drijft hen om te doen wat ze doen? Wat is het verhaal achter de onderneming? Wat is het verhaal van de maker? Onze tweede getalenteerde verteller is taxidermist Daniël Pos.
Wat is het verhaal achter jouw onderneming?
Mijn onderneming is geboren uit liefde voor de natuur. Met name vogels fascineren me. Als kind vond ik het kijken naar vogels al heel leuk. Ik let op alles. Van de manier waarop ze bewegen tot de geluiden die ze maken. Twaalf jaar geleden heb ik een vogel op laten zetten door een preparateur, toen ik het resultaat zag, vond ik dit zo teleurstellend. Ik wist dat ik het zelf beter zou kunnen, dus heb ik het schuurtje in de achtertuin van mijn ouders omgetoverd tot een werkruimte voor het opzetten van mijn vogels. Ik heb twee weekenden meegekeken bij een hele goede preparateur en ben daarna alleen maar gaan oefenen. Dit ging met vallen en opstaan en vooral vallen, maar als je kijkt naar waar ik nu ben dan heeft het zijn vruchten afgeworpen. Ik heb een succesvolle onderneming waar ik elke dag met veel plezier naartoe ga. Ik vertel jullie in “Het verhaal van de maker graag meer!”
Neem ons eens mee in het proces!
Het begint en eindigt bij de klant. Deze komt met een verzoek voor het opzetten van een vogel. Klanten van mij zijn bijvoorbeeld dierentuinen, scholen, musea, maar ik heb ook vaste klanten en gepassioneerde verzamelaars die bereid zijn veel geld neer te leggen voor een preparaat.
Wanneer een vogel binnengebracht is, leg ik hem in de vriezer. Hier liggen minstens honderd bevroren dieren. En als je je afvraagt hoelang een vogel in de vriezer kan blijven liggen… Laatst heb ik een vogel uit de vriezer gehaald die 40 jaar oud was!
Ik laat de vogel ontdooien, dan vil ik hem. Dat houdt in dat je de huid loshaalt van het lichaampje van het vogeltje. Als het ware trek je zijn jasje uit. Wat je dan overhoudt is een naakte vogel. Je haalt daarna de ogen en hersenen uit de schedel, een vies klusje. Ook is het wassen van de huid van de vogel een superbelangrijk onderdeel. Om ervoor te zorgen dat het vogeltje kan blijven staan, snijd ik een lijfje uit schuim en haal ik ijzerdraadjes door de poten, vleugels en het nekje van het dier. Ik buig het vogeltje in de juiste positie en naai het voorzichtig dicht. Ik föhn de vogel droog, daardoor lijkt het een beetje op een ontploft diertje. Alle veren staan rechtop en de vorm is helemaal weg. Dan begint de belangrijkste en laatste stap:
Taxidermie, dit betekent letterlijk ‘het verplaatsen van de huid.’ Leuk weetje: taxi betekent verplaatsen en dermis betekent huid. Met pincet en naaldjes probeer ik dit zo precies mogelijk te doen. De veren reageren door op de juiste plek te gaan liggen. Vergelijk het met een slecht zittende jas. Het voelt gek als deze niet goed aansluit. Het is mijn taak om de jas passend te maken.
Hoe onderscheid jij je binnen dit vak?
Ik heb veel kennis van levende dieren, voornamelijk vogels. Regelmatig reis ik de wereld rond om vogels in de natuur te bekijken.
Het vak Taxidermie is een kunst, je kunt veel verkeerd doen. De belangrijkste eigenschap in dit vak is dat je gedetailleerd bent en ik durf wel te zeggen dat ik dat ben. Ik kan goed zien of iets klopt of niet aan een opgezette vogel. Een vogel villen is iets wat iedereen kan leren, maar de kunst zit ‘m in de afwerking. Lijkt het resultaat op een natuurgetrouwe verbeelding van een levende vogel? Een klant van mij was zo blij met zijn opgezette vogel dat hij zei: ‘Het is dat je geen knappe vrouw bent, anders had ik je willen zoenen.’
Wat is jouw favoriete vogel?
De paradijsvogel. Er bestaan 39 soorten paradijsvogels. Deze vogel zit in hele selectieve dierentuinen. Sommige soorten zitten niet eens in gevangenschap in Europa. Mijn favoriet is toch echt wel de Wilson’s paradijsvogel.
Zou iedereen preparateur kunnen worden?
Er komt veel meer kijken bij het opzetten van een vogel dan alleen het villen van het dier. Waar komen zijn vleugels bijvoorbeeld te zitten? Klopt de houding wel? Er zijn mensen in dit vak die er veel passie voor hebben, maar het in de praktijk niet goed uit hun handen krijgen. Ik vergelijk het met schilderen en tekenen, iedereen kan het, maar niet iedereen kan het goed. Er zijn maar weinig echt goede preparateurs.
Waarom huur je bij Co?
Toen ik twee jaar geleden bij Co kwam had het nog de naam de Creatieve Coöperatie. Het idee dat je tussen andere ondernemers zit sprak mij aan. En nu, 2 jaar verder, zie ik om mij heen veel mensen die echt iets aan elkaar hebben. Als je dat wil, krijg je de ruimte om samenwerkingen aan te gaan. In mijn vak is dat wat lastig, maar gemotiveerd word ik wel. Iedereen is lekker aan het werk, dan krijg je daar zelf automatisch ook zin in.
Wat vind jij een voordeel/nadeel van het ondernemerschap?
De vrijheid die erbij komt kijken. Ik vind ondernemen zelf superleuk, maar besef wel dat het hard werken is om je geld te verdienen. Je inkomen is niet altijd zeker, dat is een nadeel.
Waar kunnen mensen jou of jouw werk terugvinden?
Als je na dit interview van “Het Verhaal van de Maker” geïnteresseerd bent geraakt in wat ik maak, dan kun je mij volgen op Instagram: @posmeister
Benieuwd naar andere verhalen? In het Verhaal van de Maker zijn we bij meerdere C0-workers langs geweest. Kijk in ons nieuwsoverzicht!