BySoil, de circulaire start-up van Zwollenaren Thijmen Sterken en Teuntje van Leeuwen, is het meest veelbelovende bedrijf dat wordt aangestuurd door mbo-studenten in Regio Zwolle. Dat hebben de vakjury en de bezoekers van het lanceringsevent van ZON’regio Zwolle besloten tijdens de finale van de verkiezing ‘Mbo Studentondernemer van het jaar’ in Regio Zwolle.

‘‘From sh*t to style’, dat is wat Sterken en Van Leeuwen doen. Van afvalstromen maken ze nieuwe producten, zoals meubels. De twee gebruiken bijvoorbeeld het meubilair dat de kringloop niet verkoopt. Hier halen ze de bruikbare delen uit, die vervolgens een tweede kans krijgen in ‘nieuwe’ producten. Mét een strak design. Met hun collectie stimuleren ze hergebruik. Ze hebben circulariteit voorop staan, niet een groot financieel gewin. ‘Wij geloven dat je meer geluk uit je innerlijk haalt dan uit materialisme’, zegt Sterken. ‘Alles wat er nodig is, is er al’, vult Van Leeuwen aan. ‘Er groeit voedsel aan planten en bomen. We willen binnenkort allebei de studentenkamers inruilen voor campers, zodat we ieder een woning én voertuig ineen hebben. Op deze manier kijken we ook aan tegen meubilair en andere producten. De grondstoffen zijn er al: die halen we uit producten die bij een kringloop blijven staan. Dat is pas echt circulair.’

Bokaal en andere prijzen
Het ondernemende duo wint – naast 500 euro startkapitaal – 2.500 euro aan masterclasses en advies, gericht op ondernemerschap én een pagina in de komende wintereditie van het magazine ZON’regio Zwolle. De winnaars mogen zich natuurlijk ‘Mbo Studentondernemer van het jaar 2021’ noemen en kregen een prachtige bokaal die is ontworpen door Cibap-studenten.

‘Dankzij deze prijs gaan er deuren voor ons open. Het advies van ondernemers, daar zijn we blij mee. We kunnen niet alles zelf. Nu zijn er mensen die ons willen, kunnen en ook daadwerkelijke gáán helpen’, zegt Sterken.

Vliegende start
En dat is precies het idee achter de wedstrijd: beginnende ondernemers een vliegende start geven. Jelle Weever, de ondernemer achter Weever Bouw uit Kampen, begon zelf in 2002 op het mbo. Inmiddels runt hij een bouw- en sloopbedrijf en is hij voorzitter van MKB-Nederland Regio Zwolle. Met trots is hij de vakjury-voorzitter van de verkiezing ‘Mbo Studentondernemer van het jaar’. ‘Ondernemerschap is een plan hebben, doorzetten en creativiteit tonen’, zegt Weever. ‘Plus, zorgen dat je goede mensen om je heen hebt die je inspireren en verder helpen. Die mensen vinden de winnaars nu in het netwerk van ZON’regio Zwolle’, zegt Weever.

De 5 genomineerden die achter BySoil op het podium stonden zijn Albert Post (SVO), Romy Veldkamp (Landstede), Steven van der Weerd (Deltion College), Kyra Kooij (Zone.college) en Dave van Veldhoven (opleiding Vakman Ondernemer). Zij kregen ook volop belangstelling van de aanwezigen.

Eerste verkiezing voor mbo-studentondernemers
De verkiezing is dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het is een initiatief van Jan-Ernst van Driel, directeur van ROC Deltion College. In de andere mbo-opleidingen in Regio Zwolle en in de uitgevers van ZON’regio Zwolle, Annet Spijkerman en Annemarie Teeken (A2 Business), vond Van Driel medestanders. Decor van de finale gisteren was de lancering van de 13e editie van ZON’regio Zwolle in ‘Vogellanden centrum voor revalidatie, bijzondere tandheelkunde en gezonde leefstijl’.

Bezoek de website van BySoil hier.